poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Gdy zakwitły w ogrodzie róże, nie mogłam się oprzeć i zrobiłam konfiturę różaną. Pachniało bosko i moja wyobraźnia przeniosła mnie w świat wspomnień. Róże są naprawdę magiczne.














Składniki:
miskę płatków róży (tylko z krzaków ekologicznych, nie pryskanych żadną chemią)
sok z pół cytryny
1 szklanka cukru

Sposób przygotowania:

Płatki róż opłukać, wyciąć białe końcówki (to te od strony łodygi), gdyż są one gorzkie i wrzucić wszystkie do makutry. Dodać cukier i ucierać do momentu uzyskania konsystencji konfitur, po czym dodać sok z cytryny i ponownie ucierać. Nasza konfitura jest gotowa do spożycia. Jeśli chcemy zrobić zapasy na dłuższy okres czasu, to przed włożeniem do słoików  musimy zagotować konfiturę w garnku lub Thermomiksie przez ok 12-15 minut. Surowa konfitura jest przydatna do spożycia przez kilka dni.




Tagged: ,

1 komentarz :