sobota, 20 czerwca 2015

Chleb bezglutenowy gryczano-ryżowy zbliżony jest w smaku do pełnoziarnistego z mąki mieszanej. Dodatek sezamu i pestek dyni podnosi jego walory smakowe do tego stopnia, że konsument nie zdaje sobie sprawy, że je pieczywo pozbawione glutenu.
Z uwagi na ogromne pokłady potrzebnego nam krzemu (a krzem zapobiega zmianom skórnym, poprawia stan kości, neutralizuje toksyny, osłabia bóle mięśni, kości i stawów, zapobiega zapaleniom okrężnicy, wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych) testuję różne proporcje mąki gryczanej oraz  innych rodzajów mąki bezglutenowej.
Dzisiaj proponuję chleb bezglutenowy gryczano-ryżowy z dodatkiem mąki kukurydzianej.
Jest on tak smaczny, że zanim zdążycie się obejrzeć już go nie będzie:) Tak właśnie stało się dzisiaj w mojej kuchni. Na stole leżały dwa bochenki do wyboru i wygrał  bezglutenowy! Uważam to za wielkie zwycięstwo!
Tydzień wcześniej kupiłam bezglutenowy chleb i połowa z niego wylądowała w koszu na śmieci. Natomiast ten upieczony dzisiaj, zniknął w całości.
Chleb bezglutenowy gryczano-ryżowy jest nie tylko smaczny ale zapewni wam dobre samopoczucie i zdrowie.
Zwróćcie uwagę na dziury w chlebie. Pracował przez wiele godzin i jest doskonale wypieczony. Nie obawiajcie się dodatku małej ilości drożdży. Po 16 tu godzinach pracy nie są one  już aktywne.

Ten chleb jest po prostu ZDROWY!!! Smacznego!




 
Przepis
Składniki na dużą foremkę:
  • 300 g mąki gryczanej
  • 300 g mąki ryżowej
  • 150 g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka babki płesznik
  • 2 łyżeczki sezamu (plus jedna do posypania)
  • 30 g pestek dyni
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 870 ml zimnej wody
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki, oprócz wody, wsypać do miski i dokładnie wymieszać. Dodać wodę i ponownie wymieszać. Przykryć miskę lnianą ścierką i zostawić na stole do wyrośnięcia minimum 12 godzin (maximum 16).
Po tym czasie ciasto przełożyć do foremki- najlepiej glinianej z pokrywą- i pozostawić jeszcze do wyrośnięcia na 40 minut. Można posypać sezamem lub makiem. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp 250 stopni. Po 40 minutach włożyć formę z ciastem do piekarnika i piec 15 minut w temperaturze 250 stopni z termoobiegiem. Po 15 minutach zmniejszyć temp do 210 stopni i piec jeszcze przez 45 minut.
Po godzinie pieczenia chleb jest gotowy. Wyjąć go z pieca, otworzyć pokrywę i pozostawić do całkowitego przestygnięcia.Chleb smakuje genialnie. Polecam!




Tagged: , , ,

4 komentarze :

  1. czy mąkę gryczaną można uzyskać mieląc kaszę?

    OdpowiedzUsuń
  2. Można zmielić kaszę gryczaną ale nieprażoną. A jeśli nie masz zamykanej, ceramicznej formy tylko np.blaszaną dużą keksówkę, to wystarczy piec w temperaturze 210 stopni przez godzinę.Życzę pysznego chlebka:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gdzie można dostać te wszystkie mąki i babkę płesznik?
    I co to jest babka płesznik?

    OdpowiedzUsuń
  4. Mąka gryczana, kukurydziana i ryżowa jest dostępna w każdym większym markecie, sklepach ze zdrową żywnością, w wielu spożywczakach i przez internet. Babka płesznik w sklepach ze zdrowa żywnością i przez internet.
    O nasionach płesznika można poczytać w necie. To małe nasionka, których działanie jest trochę podobne do lnu. Ja, niestety mam nietolerancję na siemię lniane, więc dodaję nasiona chia lub właśnie babkę płesznik. Jeśli jej nie masz a chcesz upiec chleb użyj nasion lnu w tej samej ilości. Chleb będzie cudnie pachnieć i smakować. Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń