piątek, 12 czerwca 2015

Każdego roku 15 maja, w dzień imienin Zofii, w domu moich rodziców jedliśmy tort truskawkowy z galaretką. Truskawki mieliśmy z własnego ogrodu. Były  pyszne, soczyste i pachnące......Pamiętam, że bordowo- czerwone (prawie czarne) nazywały się "murzynki", a "ananasowe" były baaardzo duże ale w środku puste i trochę nijakie.Najbardziej lubiłam podłużne, z mocno wypukłym końcem od strony szypułki. Te były najsłodsze i smakiem przypominały poziomki. Obecnie mam w ogrodzie kilka gatunków truskawek ale pierwsze sztuki są dojrzałe dopiero pod koniec maja. Nie wiem jak mojemu tacie udawało się przekonać truskawki, żeby dojrzewały przed imieninami mamy, ale tak właśnie było rok w rok.

Dzisiaj postanowiłam upiec tort truskawkowy mamy Zosi ale zamiast mąki pszennej użyłam bezglutenową a cukier zastąpiłam ksylitolem. Galaretkę można zrobić samemu gotując truskawki i dodając żelatynę.



Przepis (Składniki na małą blaszkę):

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki ksylitolu
  • 1/3 kubka mąki ryżowej
  • 1/3 kubka polenty kukurydzianej (kaszki kukurydzianej)
  • 1/3 kubka mąki kukurydzianej
  • 2 czubate łyżki proszku do pieczenia (bezglutenowego) 
Krem:
  • 1 szklanka mleka migdałowego lub innego
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 kostka masła
  • 1/2 szklanki ksylitolu 
  • 3 - 4 żółtka
  • 1 1/2 kg truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe.
Sposób przygotowania :

Galaretkę zrobić według opisu na opakowaniu (ja używam 50% wody a po dokładnym rozmieszaniu dodaję kostki lodu). 3/4 szklanki mleka zagotować w garnku. Pozostałą część połączyć ze skrobią i wlać do wrzącego mleka energicznie mieszając, aż do uzyskania konsystencji budyniu. Jaja wrzucić do robota, dodać ksylitol lub cukier i dobrze zmiksować. Dodać 1/3 kubka mąki ryżowej, 1/3 kubka polenty , 1/3  kubka mąki kukurydzianej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego, 2 łyżki octu jabłkowego. Teraz wszystko wymieszać dużą łyżką, wyłożyć na blachę (używając  pergaminu)  i upiec w nagrzanym wcześniej piekarniku, w temp 170 stopni bez termoobiegu. Piec przez 25 minut. Ostudzić.

Krem:

 Masło wymieszać z ksylitolem, dodając po jednym  żółtka. Kiedy masa będzie kremowa i lśniąca dodać powoli zimny budyń a na koniec 12 rozgniecionych widelcem truskawek.

Zimny biszkopt przekroić na dwie części i posmarować je kremem. Wierzchnią część udekorować truskawkami a następnie zalać całość galaretką. Włożyć do lodówki na noc lub kilka godzin. Najlepiej smakuje na drugi dzień.




Tagged: ,

0 komentarze :

Prześlij komentarz