wtorek, 22 sierpnia 2017

Kanapki? Przekąska? Śniadanie? Kolacja? Nie jest ważne jak to nazwiemy, ważne jest to, że zastępuje kanapkę tradycyjną. Użyłam zamiast chleba cukinię, ale równie dobrze nadaje się cykoria. Oczywiście jeśli lubisz gorzki smak. Tak naprawdę, to czy na kanapkę położymy pomidor, ogórek, paprykę czy inne warzywo powinno zależeć od tego co mamy zdrowego pod ręką. Jeśli jest obecnie w ogrodzie wysyp pomidorów będą to one, jeśli ogórków to ogórki.
Najważniejsze to, by produkty były czyste organicznie. Można się zaopatrywać u znanego rolnika ale dla mnie to taki slogan, bardzo modny ostatnio. Skąd wiem czy kobieta z gospodarstwa nie sypie nawozu? Dlaczego moje pomidory czasem chorują, ciemnieją a jej nie? Dlaczego na jej koperku nie ma mszycy? Na moim czasem są a czasem nie? Nie jest łatwo znaleźć w dzisiejszym świecie dobre roślinne pożywienie i dlatego powinniśmy sami uprawiać w ogrodach oprócz kwiatów warzywa, sałatę, zioła i owoce. Wiem, wiem, nie jest to łatwe ale można.



Składniki na 2 porcje:


  • 1 cukinia
  • 2 pomidory
  • 1 ogórek kiszony lub świeży
  • listki bazylii, pietruszki
  • 1 łyżka pesto alla Genovese

Sposób przygotowania:


Cukinię zetrzeć na tarce na grube plastry, posmarować pesto, położyć krojony pomidor, ogórek i zieleninę .
Można podawać jako śniadanie razem z surowym espresso.



Tagged: , ,

0 komentarze :

Prześlij komentarz