Sernik, to może nie jest najlepsza nazwa dla tego pysznego, kolorowego ciasta z moczonych ziaren i truskawek ale....Może pianka orzechowa? Tort raw? Czegokolwiek nie wymyślę, to i tak nie oddam smaku, który rozpływa się w ustach już po pierwszym kęsie. Jego namiastką mogą być ewentualnie zdjęcia.
Składniki na tortownicę 22 cm:
Spód:
- 200 g orzechów laskowych lub mieszanki orzechów i migdałów - moczonych przez noc w zimnej wodzie
- 1 łyżka miodu akacjowego
- 1 łyżka karobu lub kakako
Środek:
- 100 g wiórków kokosowych, 200 g nerkowców - moczonych przez noc w zimnej wodzie
- sok z połowy limonki
- 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
Wierzch:
- 150 g migdałów - moczonych i obranych ze skórki
- 250 g mrożonych truskawek lub innych owoców
- 1 łyżeczkę miodu
Sposób wykonania:
Zblendować odsączone orzechy z miodem i karobem . Wyłożyć gęstą masę na dno tortownicy, wyrównać przyciskając dłonią i włożyć do zamrażalnika do schłodzenia (ok pół godziny). Odcedzić wiórki kokosowe i nerkowce, zblendować dodając sok z limonki i miód. Wyłożyć jako drugą warstwę i schłodzić.
Migdały, truskawki i miód wrzucić do blendera i dobrze zmiksować. Wyłożyć na wierzch i całość studzić w zamrażalniku około dwóch godzin. Po tym czasie wyjąć i przyozdobić dowolnymi owocami. Jeśli nie zjesz wszystkiego od razu trzymaj w lodówce do następnego dnia.
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń