środa, 16 sierpnia 2017

Sernik, to może nie jest najlepsza nazwa dla tego pysznego, kolorowego ciasta z moczonych ziaren i truskawek ale....Może pianka orzechowa? Tort raw? Czegokolwiek nie wymyślę, to i tak nie oddam smaku, który rozpływa się w ustach już po pierwszym kęsie. Jego namiastką mogą być ewentualnie zdjęcia.


Składniki na tortownicę 22 cm:

Spód:

  • 200 g orzechów laskowych lub mieszanki orzechów i migdałów - moczonych przez noc w zimnej wodzie
  • 1 łyżka miodu akacjowego
  • 1 łyżka karobu lub kakako

Środek:

  • 100 g wiórków kokosowych, 200 g nerkowców - moczonych przez noc w zimnej wodzie
  • sok z połowy limonki
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego

Wierzch:

  • 150 g migdałów - moczonych i obranych ze skórki
  • 250 g mrożonych truskawek lub innych owoców
  • 1 łyżeczkę miodu

Sposób wykonania:

Zblendować odsączone orzechy z miodem i karobem . Wyłożyć gęstą masę  na dno tortownicy, wyrównać przyciskając dłonią i włożyć do zamrażalnika do schłodzenia (ok pół godziny). Odcedzić wiórki kokosowe i nerkowce, zblendować dodając sok z limonki i miód. Wyłożyć jako drugą warstwę i schłodzić.
Migdały, truskawki i miód wrzucić do blendera i dobrze zmiksować. Wyłożyć na wierzch i całość studzić w zamrażalniku około dwóch godzin. Po tym czasie wyjąć i przyozdobić dowolnymi owocami. Jeśli nie zjesz wszystkiego od razu trzymaj w lodówce do następnego dnia.




Tagged:

1 komentarz :

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń