Płatki owsiane zalać wodą i gotować przez
ok 12 minut, po czym je ostudzić. Zerwać w tym czasie zioła: tymianek,
szałwię, cząber (uwielbiam go, bo jest ostry), szczypiorek i zielone
liście czosnku – są niesamowite. Uprażyć 1 łyżeczkę sezamu na suchej
patelni. Do miski włożyć ostudzone płatki, siekane zioła, oliwę,
uprażony sezam, sól, pieprz, 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego,
aglio e peperoncino. Całość wymieszać i uformować ok 10 kotlecików.
Obtoczyć w sezamie i smażyć je na rozgrzanym oleju.
Podawać na bułce lub krążku pieczywa z
samopszy, posmarowanej majonezem i ketchupem własnej roboty z rukolą,
suszonym pomidorem i świeżym ogórkiem. Smakuje fantastycznie!
Składniki :
- 100 gr ( filiżanka) płatków owsianych,
- półtorej filiżanki wody,
- świeże zioła: 2 gałązki tymianku, cząber 1 gałązka, 3 liście szałwi, 3-4 gałązki szczypiorku i 2 listki czosnku (świeże zioła po usmażeniu kotlecików dają smak podobny do skwarek),
- 1 łyżeczka sezamu plus sezam do obtoczenia,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- olej do smażenia ( jeśli pieczemy na blasze w piekarniku jest niepotrzebny),
- 2 czubate łyżeczki świeżo zmielonego siemienia lnianego,
- przyprawa aglio e peperoncino albo ostra papryka suszona,
- bułki lub 12 krążków z ulubionego pieczywa,
- 12 suszonych pomidorów w oleju,
- 1 świeży ogórek,
- kilka listków rukoli lub innej sałaty,
- kilka łyżek ketchupu i majonezu własnej roboty.
0 komentarze :
Prześlij komentarz