Wrzuciłam kiedyś na bloga przepis na chleb - placek z ciecierzycy, ale nie wiem czy ktoś z was zrobił te potrawę, czy tylko przeczytaliście jak ją się robi :)
We Włoszech serwuje się tę farinatę i klient albo ją kocha, albo nie. Farinata bez dodatków smakuje trochę podobnie do placków ziemniaczanych i czegoś jej brakuje. Moim zdaniem ostrości. Dlatego połączyłam ją z peperoncino i czosnkiem. Gdy się ją podostrzy- nagle jest ODLOTOWA. Dodatek ostrej papryczki, cudownej oliwy i czosnku sprawia, że farinata jest genialna. Co ja będę wam opowiadać? Wypróbujcie sami!!!!!!
Zróbcie chleb-placek z ciecierzycy i dodajcie szynkę, czosnek, oliwę i peperoncino.We Włoszech serwuje się tę farinatę i klient albo ją kocha, albo nie. Farinata bez dodatków smakuje trochę podobnie do placków ziemniaczanych i czegoś jej brakuje. Moim zdaniem ostrości. Dlatego połączyłam ją z peperoncino i czosnkiem. Gdy się ją podostrzy- nagle jest ODLOTOWA. Dodatek ostrej papryczki, cudownej oliwy i czosnku sprawia, że farinata jest genialna. Co ja będę wam opowiadać? Wypróbujcie sami!!!!!!
Baza pizzy:
Chleb-placek z ciecierzycy.Składniki na wierzch pizzy:
- 3 ząbki czosnku lub 10 kilkanaście liści młodego czosnku (drobno krojonych)
- 4 łyżki oliwy ( najlepiej Santini)
- 3 świeże ostre papryczki (peperoncino)
- 6 plastrów prosciutto crudo ( jeśli nie gotujesz vege)
Pieczemy 3 małe blaszki lub jedną dużą według podstawowego przepisu.
4 minuty przed wyjęciem farinaty z piekarnika dodajemy plastry surowej szynki (prosciutto crudo).
Po wyjęciu z pieca polewamy oliwą z rozgniecionym czosnkiem i posypujemy ostrą papryczką pokrojona na drobne kawałki. Jemy natychmiast.
0 komentarze :
Prześlij komentarz