poniedziałek, 2 lutego 2015

Mąkę kokosową najlepiej robić wtedy, gdy robimy domowe mleko kokosowe, tak niejako przy okazji. Wiórki pozostałe po robieniu mleka zamiast wyrzucać, trzeba po prostu odtłuścić, wysuszyć i zmielić. Potem, otrzymaną mąkę schować do szczelnego słoja i sięgnąć do niego, gdy tylko przyjdzie nam ochota na szczyptę orientu w naszych potrawach. Możemy użyć jej do zup, sosów, szpinaku, napojów, naleśników, ciast i bułeczek....
Kupna mąka kokosowa kosztuje około 40 a nawet 60 zł za kilogram, warto więc,poświęcić trochę czasu, by mieć ją jako zdrowy i pożądany produkt uboczny:) Ja, robię mleko kokosowe bardzo często, ponieważ stało się ono moim ulubionym napojem. Uwielbiam też kokosowy krem, jogurt, śmietanę i oczywiście ten wspaniały zapach, który rozchodzi się po całym domu podczas suszenia wiórków na mąkę. Zimą można suszyć mąkę przy kominku, a latem na słońcu, lecz z dala od podmuchów wiatru - chyba, że chcemy dokarmić ptaki :) Można też użyć piekarnika, pilnując oczywiście temperatury. Nie powinna przekroczyć 40-50 stopni. 


Składniki:
  •   200 g wiórków kokosowych bio
  • 1200 ml zimnej wody ( jonizowanej lub przegotowanej)

      lub odciśnięte wiórki, po zrobionym wcześniej mleku
Sposób przygotowania:

Pozostałe (po robieniu mleka) wiórki  zalać 2 szklankami gorącej wody (po to by je odtłuścić) i zmiksować je porządnie, oraz ponownie wycisnąć dokładnie przez gazę. Otrzymany teraz wodnisty płyn (trochę gorszej jakości od mleka) można wykorzystać do zup lub sosów.
Odciśnięte wiórki rozłożyć na pergaminie  i suszyć przy kominku lub w piekarniku. Gdy będą suche wystarczy je zmielić  i otrzymamy mąkę kokosową. Najlepiej przechowywać ją w szczelnym naczyniu, aby nie zwilgotniała. Osobiście, zawsze robię mleko kokosowe i mąkę jednocześnie.

Tagged:

0 komentarze :

Prześlij komentarz