Mleko kokosowe możemy zrobić w domu z miąższu świeżego orzecha, albo z suszonych wiórków kokosowych. Będzie ono białe jak śnieg, świeże, pachnące i pożywne, a wprowadzenie go naszej kuchni doda jej odrobinę egzotyki. Możemy go używać do kawy, koktajli, płatków owsianych, sosów, zup, deserów, naleśników, ciast, i czegokolwiek jeszcze wymyślicie. Najważniejsze, że jest ono zdrowe ( bo do niedawna straszono nas szkodliwością nasyconego tłuszczu kokosowego, ale to osobna bajka) pożywne i lekkostrawne. Zapewniam was, że kiedy zaczniecie robić to mleko regularnie, nie będziecie już tak chętnie kupować go w sklepie, chociażby ze względu na niechcianą zawartość emulgatorów i innych substancji dodawanych w procesie produkcyjnym, a także ze względu na cenę. Dzisiaj zrobiłam mleko z suszonych wiórków kokosowych bio, chociaż początkowo chciałam zrobić go ze świeżych orzechów. Niestety, po otworzeniu dwóch sztuk okazało się, że nie nadają się do jedzenia (trzeba zawsze dokładnie sprawdzać zapach i wygląd orzecha po dostaniu się do jego wnętrza).
Składniki na 1 litr mleka:
- 200 g wiórków kokosowych bio
- 1200 ml zimnej wody ( jonizowanej lub przegotowanej)
Sposób przygotowania:
Wiórki kokosowe wsypać do dzbanka i zalać wodą. Zostawić na kilka godzin lub na noc. Namoczone wiórki wraz z wodą wlać do blendera i dobrze zmiksować. Po dokładnym zmiksowaniu przelać przez sito wyłożone gazą i jak ocieknie to dokładnie wykręcić. Pozostałą masę można wykorzystać dodając ją do ciast, naleśników lub zrobić z niej mąkę kokosową.
Wyglada faktycznie pieknie... Uwielbiam kokosa, musze zrobic takie mleko, skoro to takie proste!
OdpowiedzUsuńSmak tez jest wspanialy. Moj ojciec twierdzi, ze to mleko przypomina mu czasy, gdy sto lat temu jego mama dawala mu kubek cieplego jeszcze mleka z pianka na wierzchu.
OdpowiedzUsuńA widomo teraz , ze mleko kokosowe dostarcza nam zbawiennych nasyconych kwasow tluszczowych , ktore maja sredniej dlugosci lancuchy, wiec zasilaja nasza mitochondria w mozgu. Dziekuje z komentarz. Pozdawiam.