Zastanawiałam się co zrobić z ugotowanymi warzywami (pozostałość po gotowanym wcześniej bulionie) i pomimo, że początkowo chciałam zrobić sałatkę, zdecydowałam się na eksperyment połączenia z nimi mleka kokosowego. Mleko kokosowe ma łagodny i delikatny smak, warzywa również, więc konieczne były zdecydowane dodatki i przyprawy. Doskonale w tej roli spisały się: czosnek, cebula, nasiona kopru włoskiego i suszona włoska przyprawa Peperoncino Frantumato (suszone, kruszone ostre papryczki, myślę, że można coś takiego w Polsce też kupić.
Składniki na 3 porcje:
- 4 ugotowane marchewki
- 3 ugotowane pietruszki
- duży kawałek ugotowanego selera
- 2 małe ząbki czosnku
- plaster cebuli
- 3 szklanki mleka kokosowego- najlepiej robionego w domu
- 2 łyżki śmietany kokosowej
- 1/2 łyżeczki przyprawy curry
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
- kilka drobinek Peperoncino Frantumato ( suszonej kruszonej ostrej papryczki)
- 15 ziaren kopru włoskiego suszonego
- 1/2 łyżeczki soli
- pieprz
Warzywa i pozostałe składniki włożyć do robota Thermomix i włączyć na gotowanie na 10 minut, a następnie dobrze zmiksować . Jeśli nie mamy robota z funkcją gotowania, to wrzucamy wszystkie składniki do garnka, doprowadzamy do wrzenia a następnie miksujemy tym co mamy. Całość zajmuje nam kilkanaście minut a krem jest fantastyczny i na dodatek z odzysku :)
0 komentarze :
Prześlij komentarz