sobota, 31 stycznia 2015


To świetnie komponujące się smakowo trio jest doskonałe do zjedzenia w domu, jak również nadaje się do zabrania na zajęcia lub do pracy, albo nawet w daleką podróż. Jest sycące i wartościowe i można je zjeść zarówno na ciepło (wtedy łączymy ugotowaną gorącą quinoę z gorącym sosem), jak również na zimno i dzisiaj właśnie tę wersję wybrałam.  Quinoa ( czytaj kinła) inaczej komosa ryżowa zawiera cenne dla nas  białko, zdrowe kwasy tłuszczowe witaminy i składniki mineralne - głównie cynk. Pochodzi z Peru i była tam nazywana "złotym ziarnem inków". Nie jest zbożem i nie zawiera glutenu. Doskonale komponuje się z mocnym smakiem pora i orientalnymi  przyprawami.  Trzeba koniecznie przed gotowaniem  przelać ją wrzątkiem na sicie, aby zgubiła lekką goryczkę.



Składniki na 4 porcje:
Białko komosy ryżowej jako jedno z nielicznych białek roślinnych zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, które nie są syntetyzowane w organizmie i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem - twierdzą naukowcy z Zakładu Bromatologii Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego. Tradycyjne zboża są ubogie w te aminokwasy. Dodatkowo zawartość białka w komosie ryżowej jest dość wysoka.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/komosa-ryzowa-quinoa-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-komosy-ryzowej_34744.htmlSkładniki na 4 porcje:
  • 100 g czerwonej quinoa (komosa czerwona)
  • 200 g białej części pora
  • 6 kiszonych ogórków
  • 5 łyżek oliwy ( najlepiej Santini)
  • 2-3 pomidory
  • 3 grilowane papryki lub 2 surowe
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka curry
  •  1/2 łyżeczki wędzonej papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki garam masala
  • 1 łyżeczka tłuszczu do sosu - ja użyłam oleju kokosowego
  •  sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Quinoę przelać na sicie wrzątkiem, a następnie gotować w 300 ml wody, przez ok 25 minut i przestudzić. Można to zrobić poprzedniego dnia.
Pokroić cebulę, czosnek , pomidory i paprykę. Na patelni  rozgrzać tłuszcz i wrzucić do niego czosnek i wlać oliwę. Zrumienić lekko i dodać krojone pomidory i paprykę. Dusić na ogniu mieszając. Przyprawić 1/2 łyżeczki soli oraz pieprzem. Zmiksować, dodać ocet jabłkowy, curry, wędzoną papryczkę i garam masala. Całość dobrze połączyć i ostudzić.
Zrobić surówkę (apropos, surówka doskonale pasuje również, jako dodatek do ziemniaków).
Ogórki kiszone drobno zetrzeć na tarce i przełożyć na sito, aby pozbyć się nadmiaru wody. Por zetrzeć i  połączyć z ogórkami. W zależności od tego, jak bardzo słone są nasze ogórki, solimy surówkę lub nie , dodajemy do niej oliwę z oliwek i świeżo mielony pieprz. Całość mieszamy i surówka jest gotowa.
Teraz nakładamy nasze trzy kolejne warstwy na siebie. Quinoa, surówka, sos, quinoa, surówka, sos. Z podanych składników wychodzą 4 porcje, które są syte i mogą stanowić samodzielne danie.




Tagged:

0 komentarze :

Prześlij komentarz