To świetnie komponujące się smakowo trio jest doskonałe do zjedzenia w domu, jak również nadaje się do zabrania na zajęcia lub do pracy, albo nawet w daleką podróż. Jest sycące i wartościowe i można je zjeść zarówno na ciepło (wtedy łączymy ugotowaną gorącą quinoę z gorącym sosem), jak również na zimno i dzisiaj właśnie tę wersję wybrałam. Quinoa ( czytaj kinła) inaczej komosa ryżowa zawiera cenne dla nas białko, zdrowe kwasy tłuszczowe witaminy i składniki mineralne - głównie cynk. Pochodzi z Peru i była tam nazywana "złotym ziarnem inków". Nie jest zbożem i nie zawiera glutenu. Doskonale komponuje się z mocnym smakiem pora i orientalnymi przyprawami. Trzeba koniecznie przed gotowaniem przelać ją wrzątkiem na sicie, aby zgubiła lekką goryczkę.
Składniki na 4 porcje:
- 100 g czerwonej quinoa (komosa czerwona)
- 200 g białej części pora
- 6 kiszonych ogórków
- 5 łyżek oliwy ( najlepiej Santini)
- 2-3 pomidory
- 3 grilowane papryki lub 2 surowe
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka curry
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki ostrej
- 1/2 łyżeczki garam masala
- 1 łyżeczka tłuszczu do sosu - ja użyłam oleju kokosowego
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Quinoę przelać na sicie wrzątkiem, a następnie gotować w 300 ml wody, przez ok 25 minut i przestudzić. Można to zrobić poprzedniego dnia.
Pokroić cebulę, czosnek , pomidory i paprykę. Na patelni rozgrzać tłuszcz i wrzucić do niego czosnek i wlać oliwę. Zrumienić lekko i dodać krojone pomidory i paprykę. Dusić na ogniu mieszając. Przyprawić 1/2 łyżeczki soli oraz pieprzem. Zmiksować, dodać ocet jabłkowy, curry, wędzoną papryczkę i garam masala. Całość dobrze połączyć i ostudzić.
Zrobić surówkę (apropos, surówka doskonale pasuje również, jako dodatek do ziemniaków).
Ogórki kiszone drobno zetrzeć na tarce i przełożyć na sito, aby pozbyć się nadmiaru wody. Por zetrzeć i połączyć z ogórkami. W zależności od tego, jak bardzo słone są nasze ogórki, solimy surówkę lub nie , dodajemy do niej oliwę z oliwek i świeżo mielony pieprz. Całość mieszamy i surówka jest gotowa.
Teraz nakładamy nasze trzy kolejne warstwy na siebie. Quinoa, surówka, sos, quinoa, surówka, sos. Z podanych składników wychodzą 4 porcje, które są syte i mogą stanowić samodzielne danie.
0 komentarze :
Prześlij komentarz