niedziela, 25 stycznia 2015

Kasza gryczana (tatarczana, ziarno saraceńskie) jest najzdrowszą kaszą w naszej kuchni.  Zawiera ona bardzo dużo krzemu, potasu, rutyny czyli witaminy P oraz łatwo przyswajalne białko, podobne do białka roślin strączkowych. Ta duża zawartość krzemu jest chyba dla nas najważniejsza, gdyż to krzem wzmacnia nam arterie, kości, dziąsła, włosy, paznokcie i jest niezbędny do prawidłowej budowy oraz funkcjonowania  organizmu. Niestety, nie wszyscy lubią smak i zapach gryki. Pisałam już o dodawaniu mąki gryczanej do domowego chleba, a teraz proponuję danie z kaszy surowej, nieprzetworzonej. To niesamowite, jak kasza w kefirze lub jogurcie potrafi zmięknąć. Pamiętajmy o dobrym przeżuwaniu jedząc ziarna:)


Składniki na 1 porcję:

  • 2 duże, czubate łyżki kaszy gryczanej,
  • 1 jogurt (roślinny lub mleczny),

Sposób przygotowania:

Wieczorem : opłukać dobrze kaszę i zalać ją kefirem. Zostawić na noc.
Rano: zjeść powoli przeżuwając :) Jest to fantastyczne śniadanie !

Tagged:

2 komentarze :

  1. Właśnie obejrzałam https://www.youtube.com/watch?v=nwjff89PwgE
    "Iwan Nieumywakin cudze mięso" i szukałam informacji o kaszy surowej zalanej kefirem...Niezbyt dużo jest na ten temat po polsku chyba.

    OdpowiedzUsuń
  2. Według opinii dietetyczek taka kasza tylko obciąża układ pokarmowy i może podrażniać jelita. Żadne składniki mineralne nie są przyswajanie przez organizm. https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/wplyw-surowej-kaszy-gryczanej-na-organizm

    OdpowiedzUsuń