czwartek, 29 stycznia 2015

Zastanawiałam się co zrobić z ugotowanymi warzywami (pozostałość po gotowanym wcześniej bulionie) i pomimo, że początkowo chciałam zrobić sałatkę, zdecydowałam się na eksperyment połączenia z nimi mleka kokosowego. Mleko kokosowe ma łagodny i delikatny smak, warzywa również, więc konieczne były zdecydowane dodatki i przyprawy. Doskonale w tej roli spisały się: czosnek, cebula, nasiona kopru włoskiego i suszona włoska przyprawa Peperoncino Frantumato (suszone, kruszone ostre papryczki, myślę, że można coś takiego w Polsce też kupić.




Składniki na 3 porcje:

  • 4 ugotowane marchewki 
  • 3 ugotowane pietruszki
  • duży kawałek ugotowanego selera
  • 2 małe ząbki czosnku
  • plaster cebuli
  • 3 szklanki mleka kokosowego- najlepiej robionego w domu
  • 2 łyżki śmietany kokosowej
  • 1/2 łyżeczki przyprawy curry
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
  • kilka drobinek Peperoncino Frantumato ( suszonej kruszonej ostrej papryczki)
  • 15 ziaren kopru włoskiego suszonego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz 
Sposób przygotowania:

Warzywa i pozostałe składniki włożyć do robota Thermomix i włączyć na gotowanie na 10 minut, a następnie dobrze zmiksować . Jeśli nie mamy robota z funkcją gotowania, to wrzucamy wszystkie składniki do garnka, doprowadzamy do wrzenia a następnie miksujemy tym co mamy. Całość zajmuje nam kilkanaście minut a krem jest fantastyczny i na dodatek z odzysku :)

Tagged:

0 komentarze :

Prześlij komentarz