czwartek, 7 grudnia 2017

Dzisiaj będzie z glutenem i z cukrem. A niech tam! Przecież Święta Bożego Narodzenia są raz w roku. Chcę mieć piękny, kolorowy wieniec piernikowy. I tak ma być! A tak naprawdę, to bez pszenicy pierniczki mogą się kruszyć i byłaby figa a nie wieniec.
Niestety, nie miałam foremki w kształcie ludzika, ale wystarczyło zgłosić zapotrzebowanie mojemu mężowi i metalowy ludzik gotowy. Tak to już jest z moim mężem. Kiedy powiesz mu, że żelazko się zepsuło to musisz dodać "nie rób tego natychmiast. Najpierw zjedzmy do końca kolację".
Facet ma złote ręce i kocha to co robi....

I tak będzie trochę świątecznie, trochę dekoracyjnie.. No już, do roboty!







Składniki na 2 wieńce (około 30 figurki)
  • cukier 160 g
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 350 g mąki pszennej
  • 50 g miodu
  • 2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 110 g zimnego masła
  • 2 łyżeczki cynamonu w proszku
  • 1 goździk zmielony
  • 1 jajko


Sposób przygotowania:

Do blendera wrzucić cukier i rozdrobnić go prawie na puder, dodać przesianą mąkę, sodę, suche przyprawy, zimne masło w małych kawałkach i miód. Blendować na dużych obrotach około 1 minuty. Powstanie coś na wzór kruszonki.Wsypać całość do miski, zrobić dołek i dodać jajko.Wyrabiać ręką,  aż do uzyskania konsystencji gładkiego ciasta. Gdy będzie gotowe zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 minut a maximum 10 godzin.  Po schłodzeniu wyciąć ok 30 ludzików (dwie porcje) i wyłożyć na blaszkę z papierem  formując koło. Pilnować aby kolejne ludziki stykał się ze sobą rączkami i nóżkami Gdy koło jest zamknięte wsunąć całość do piekarnika i piec ciasto ok 7 minut w temp 200 stopni Celsjusza wraz z termoobiegiem.
Upieczony wieniec  dekorujemy i cieszymy się jego widokiem:)




0 komentarze :

Prześlij komentarz