Z racji zbliżających się mrozów, które niewątpliwie już tej nocy zasiałyby spustoszenie wśród wszystkich moich ziół w ogrodzie przyszło mi stanąć przed trudnym wyborem : czy wolę grzać się herbatką z suszonej mięty zimowymi wieczorami czy rozkoszować się ostatnimi szklankami prawdziwego mohito wg. receptury mojego męża ?
Przed podjęciem decyzji czysto zapobiegawczo sprawdziłam spiżarniane zapasy brązowego cukru oraz stan limonek w lodówce - to los zdecydował, nie ja ;)
Jeżeli staniecie przed podobnym dylematem, oto przepis który być może pomoże go rozwiązać :
Składniki na 400 ml :
Do szklanki wsypać 1,5 łyżeczki cukru i 15 listków mięty. Rozetrzeć w szklance drewnianym wałkiem (zdjęcie poniżej), dodać rozdrobniony lód do wysokości 3/4 szklanki. Następnie wlać rum, sok z cytryny i limonki oraz uzupełnić wodą gazowaną do pełna i lekko zamieszać. Na zdrowie!
Przed podjęciem decyzji czysto zapobiegawczo sprawdziłam spiżarniane zapasy brązowego cukru oraz stan limonek w lodówce - to los zdecydował, nie ja ;)
Jeżeli staniecie przed podobnym dylematem, oto przepis który być może pomoże go rozwiązać :
Składniki na 400 ml :
- 2 łyżeczki cukru brązowego (Demerara)
- ok. 15 listków mięty
- 3/4 szklanki rozdrobnionego lodu
- 40-50 ml rumu
- sok z połowy cytryny
- sok z połowy limonki
- ok. pół szklanki wody gazowanej
Do szklanki wsypać 1,5 łyżeczki cukru i 15 listków mięty. Rozetrzeć w szklance drewnianym wałkiem (zdjęcie poniżej), dodać rozdrobniony lód do wysokości 3/4 szklanki. Następnie wlać rum, sok z cytryny i limonki oraz uzupełnić wodą gazowaną do pełna i lekko zamieszać. Na zdrowie!
rzeczywiście pyszne :)
OdpowiedzUsuńJedyne w swoim rodzaju...pychota
OdpowiedzUsuń