Maj jest najlepszym miesiącem na zbieranie pokrzywy na nalewki, herbatę, sałatki i zupę. Wtedy właśnie pokrzywa zawiera najwięcej cennych składników. Wystarczy wybrać się na łąkę lub do lasu, aby zebrać pełne kosze tego ziela.
Pokrzywa
jest najlepiej oczyszczającą i krwiotwórcza rośliną. Maria Treben pisze,
ze ma ona korzystny wpływ na trzustkę i dlatego obniża poziom cukru we
krwi. Herbatki z tego ziela maja korzystnie wspomagają leczenie chorób i zapalenia
dróg moczowych.
W lecznictwie ludowym zalecano herbatkę z pokrzywy przeciwko schorzeniom wątroby i dróg żółciowych, chorobom śledziony, wrzodach żołądka i chorobach płuc. Pokrzywa jest wskazana również przy chorobach wirusowych i przeziębieniach.
Pokrzywa bardzo polecana jest dla
ludzi w podeszłym wieku, którym spada w organizmie poziom żelaza.
Człowiek czuje się wtedy znużony, stary i wyczerpany.
Ziele to pomaga również przy blednicy, niedokrwistości, anemii i poważnych chorobach krwi.W połączeniu z innymi ziołami pokrzywa jest pomocna przy białaczce. Doskonale sprawdza się przy zwężeniu naczyń wieńcowych.
Doceniano ją już w starożytności . Zarówno wielki lekarz grecki - Hipokrates, jak i inny medyk - Dioskures opisywali jej działanie. Liście
zawierają kwasy organiczne, witaminy A, E, C, B, K, flawonoidy,
garbniki, chlorofil, związki aminowe, sole mineralne; w kłączu i
korzeniach znajdują się kwasy organiczne,lecytyna, sole mineralne
magnezu, manganu, fosforu, żelaza, potasu, krzemu.
Postanowiłam zrobić nalewkę na spirytusie. Pocięłam zebraną pokrzywę na kawałki i wycisnęłam z niej sok w wyciskarce. Po wyciśnięciu soku zostało mi dużo suchej, mielonej pokrzywy i po wysuszeniu tej masy uzyskałam herbatę pokrzywową. W zimie zamiast kupować herbatkę pokrzywową będę miała własny susz.
Wpadłam również na pomysł zamrożenia świeżego, gęstego soku w pojemnikach do kostek lodu. W ten sposób przez całe lato będę mieć pod ręką gotowe mrożone kostki z pokrzywy na lemoniadę, tudzież inne drinki.
Przepis:
- 2 kilogramy świeżo zerwanej pokrzywy,
- 1 litr spirytusu,
Sposób przygotowania:
Zebrać w lesie lub na łące 2 kilogramy pokrzywy (dwie duże siatki). Oczyścić. Umyć pokrzywę i osuszyć w wirówce do sałaty. Pokroić lub pociąć na drobne kawałki. Wycisnąć z niej sok w wyciskarce. Powinno być około 1 litra gęstego soku. Sok przecedzić przez sito i połączyć ze spirytusem. Wlać całość do słoja. Zostawić na około 10 dni w ciemnym pomieszczeniu. Następnie ponownie przecedzić i przelać nalewkę do ciemnych butelek. Spożywać codziennie przed posiłkiem (1 łyżkę stołową na 1 szklankę wody). Nalewka jest zdatna do picia przez kilka lat.
Z pozostałych po wyciskaniu soku wytłoków zrobić susz na herbatę. W tym celu należy wytłoki rozłożyć na papier i suszyć w cieniu przez kilka dni. Następnie przełożyć w słoiki i szczelnie zamknąć.
Można jeszcze zamrozić świeżo wyciśnięty sok w pojemnikach do lodu. Przydadzą się nam latem do sporządzania chłodzących napojów i lemoniady pokrzywowej.
0 komentarze :
Prześlij komentarz