To, że w moich przepisach pojawiają się nazwy włoskie jest wynikiem tego, że 1/3 życia spędzam w ltalii i wiele produktów kupuję właśnie tam. Nie znaczy to jednak, że z produktów kupionych w Polsce nie możemy przyrządzić świetnego dania, zastępując składniki włoskie polskimi.
Analizując włoskie przepisy doszłam do wniosku, że im mniej jest skomplikowane, tym doskonalsze. Pokochałam kuchnię prostą i nie satysfakcjonują mnie już te, których przygotowanie wymaga wielu godzin pracy i których owocem jest wielogodzinne "siedzenie przy garach i na zmywaku".
Druga sprawa - proszę wybaczcie mi, że czasami zamiast określenia "ostra papryczka" użyję słowa "peperoncino" albo zamiast "szynka wieprzowa gotowana" napiszę "prosciutto cotto" :). Produkty dostępne we Włoszech mają swoje własne nazwy ze względu na to, że odrobinę różnią się od tych, które możemy znaleźć w sklepie za rogiem, ale zarówno Nasze jak i zagraniczne sprawdzą się równie dobrze.
Również serdecznie namawiam was do założenia własnego zielnika w ogrodzie, na balkonie lub na parapecie. Włosi mają zawsze pod ręką rozmaryn, bazylię i szałwię (ta ostatnia nie jest u nas zbyt popularna) i to właśnie świeże zioła stanowią często wieńczą ich pracę sukcesem.
Wystarczy mieć dwa - trzy warzywa, zioła, masło i odrobinę białka roślinnego lub zwierzęcego (to ostatnie jest zdecydowanie bardziej polecane w zmaganiu się z Hashimoto) aby wyczarować pyszne, aromatyczne i zdrowe danie.
Stosując się do tej zasady skomponowałam KWIATY Z CUKINII Z PROSCIUTTO. Jest to szybkie i proste danie z patelni, którego przygotowanie nie zajmuje więcej niż 15 minut. Jego walory smakowe i zdrowotne są niewspółmierne do niewielkiego nakładu czasu, który jest nam potrzebny na jego przygotowanie.
A więc do dzieła!
Przepis:
Składniki na 1 porcję:
- 3-4 duże kwiaty cukinii,
- 1 mała cukinia (wybieraj zawsze najmniejsze),
- 2 duże słodkie czerwone cebule (najlepsza jest cipolla rossa di Tropea Calabria),
- 1 łyżka klarowanego masła,
- 80 g =2 cienkie plastry prosciutto cotto ( gotowanej szynki),
- 2 gałązki zielonej pietruszki,
Sposób przygotowania:
Kwiaty i cukinię umyć. Kwiaty przekroić na pół a cukinię pokroić na grube plastry. Cebulę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelnie włożyć masło i rozgrzać. Włożyć grubo krojoną cebulę i zeszklić ją delikatnie (ok 3 min). Następnie dodać krojoną szynkę i ponownie lekko podsmażyć (ok 3 min). Kwiaty cukinii przekroić na pół i włożyć je na patelnię, a na koniec dodać krojone plastry cukinii i odrobinę świeżo mielonego pieprzu. Po kilku minutach danie jest gotowe.
Można podawać z ryżem Basmatii lub solo. Ja wybrałam solo. Danie smakuje znakomicie. Smacznego!
0 komentarze :
Prześlij komentarz