Nie bardzo wiem czy się cieszyć , czy smucić.
Przepis
Składniki na jedną foremkę do babki 24 cm
Gdy ciasto jest upieczone polać je roztopioną gorzką czekoladą. Poczekać aż czekolada stężeje. Podawać polewając każdy kawałek łyżką sosu.
Wreszcie zrobiłam ciacho z mąki kasztanowej i moi chłopacy oszaleli. Mam je robić znowu, i znowu, i znowu... Smak tego kasztanowca jest całkowicie odlotowy. Bałam się, że wyjdzie jakoś nisko i zakalcowato, bo mąka kasztanowa nie zawiera glutenu, ale nie! Wyrósł jak szalony, ma świetny, mocny kawowo-czekoladowy smak a kleksik kremu kasztanowego postawił kropkę nad i. To ciasto jest świetne na każdą okoliczność.
Dla dzieci proponuję dodać rodzynki moczone we wrzątku zamiast w spirytusie :)
Przepis
Składniki na jedną foremkę do babki 24 cm
- 300 g mąki kasztanowej
- 1 szklanka cukru demerara lub ksylitolu ( 160 g)
- 125 g oleju kokosowego
- 1 szklanka świeżego mleka kokosowego lub innego
- 3 jaja eko
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 50 g rodzynek
- 50 g moreli
- 70 ml spirytusu
- 2 łyżeczki sody
- tabliczka czekolady
- 3/4 szklanki świeżego mleka kokosowego
- 2 łyżki mąki kasztanowej
- 1 łyżka ksylitolu
- cieniutkie skórki pomarańczowe ( posypane łyżką ksylitolu)
- 2 łyżki migdałowej mąki ( jeśli nie masz, zmiel migdały na puch)
Rodzynki i krojone morele zalać spirytusem i pozostawić na kilka godzin lub na noc. Jeśli robimy ciasto dla dzieci zamiast spirytusu zalewamy wrzątkiem. W garnku zagotować: olej i 1/2 szklanki mleka kokosowego, cukier, kawę, kakao. Ostudzić. W misce robota ubić jaja z 1/2 szklanki mleka kokosowego i połączyć z mąką kasztanową, sodą, a na końcu z przestudzoną masą i namoczonymi wcześniej rodzynkami i morelami. Nasmarować tłuszczem formę do babki i wlać w nią ciasto. Piec 40 minut w nagrzanym do 170 stopni piekarniku, pilnując czy nie przypala nam się wierzch ( wtedy zmniejszyć moc do 150 stopni). Przygotować sos. Zagotować w rondelku pół szklanki mleka, a 1/4 zimnego połączyć z mąką. Gdy mleko wrze wlać energicznie mieszankę i mocno mieszać , aż do zagotowania. Osłodzić ksylitolem i dodać część słodzonych skórek oraz puree migdałowe. Ostudzić.
0 komentarze :
Prześlij komentarz