środa, 18 marca 2015

Nie bardzo wiem czy się cieszyć , czy smucić.
Wreszcie zrobiłam ciacho z mąki kasztanowej i moi chłopacy oszaleli. Mam je robić znowu, i znowu, i znowu... Smak tego kasztanowca jest całkowicie odlotowy. Bałam się, że wyjdzie jakoś nisko i zakalcowato, bo mąka kasztanowa nie zawiera glutenu, ale nie! Wyrósł jak szalony, ma świetny, mocny kawowo-czekoladowy smak a kleksik kremu kasztanowego postawił kropkę nad i. To ciasto jest świetne na każdą okoliczność.
Dla dzieci proponuję dodać rodzynki moczone we wrzątku  zamiast w spirytusie :)





Przepis
Składniki na jedną foremkę do babki 24 cm

  • 300 g mąki kasztanowej
  • 1 szklanka cukru demerara lub ksylitolu ( 160 g)
  • 125 g oleju kokosowego
  • 1 szklanka świeżego mleka kokosowego lub innego
  • 3 jaja eko
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 
  • 50 g rodzynek
  • 50 g moreli
  • 70 ml spirytusu
  • 2 łyżeczki sody
  • tabliczka czekolady
sos
  • 3/4 szklanki świeżego mleka kokosowego
  • 2 łyżki mąki kasztanowej
  • 1 łyżka ksylitolu
  • cieniutkie skórki pomarańczowe ( posypane łyżką ksylitolu)
  • 2 łyżki migdałowej mąki ( jeśli nie masz, zmiel migdały na puch)
Sposób przygotowania:
Rodzynki i krojone morele zalać spirytusem i pozostawić na kilka godzin lub na noc. Jeśli robimy ciasto dla dzieci zamiast spirytusu zalewamy wrzątkiem. W garnku zagotować: olej i 1/2 szklanki mleka kokosowego, cukier, kawę, kakao. Ostudzić. W misce robota ubić jaja z 1/2 szklanki  mleka kokosowego i połączyć z mąką kasztanową, sodą,  a na końcu z przestudzoną masą i namoczonymi wcześniej rodzynkami i morelami. Nasmarować tłuszczem formę do babki i wlać w nią ciasto. Piec 40 minut w nagrzanym do 170 stopni piekarniku, pilnując czy nie przypala nam się wierzch ( wtedy zmniejszyć moc do 150 stopni). Przygotować sos. Zagotować w rondelku pół szklanki mleka, a 1/4 zimnego  połączyć z mąką. Gdy mleko wrze wlać energicznie mieszankę i mocno mieszać , aż do zagotowania. Osłodzić ksylitolem i dodać część słodzonych skórek oraz puree migdałowe. Ostudzić. 

Gdy ciasto jest upieczone polać je roztopioną gorzką czekoladą. Poczekać aż czekolada stężeje. Podawać polewając każdy kawałek łyżką sosu.


Tagged: ,

0 komentarze :

Prześlij komentarz