Płatki owsiane zalać wodą i gotować przez
ok 12 minut, po czym je ostudzić. Zerwać w tym czasie zioła: tymianek,
szałwię, cząber (uwielbiam go, bo jest ostry), szczypiorek i zielone
liście czosnku – są niesamowite. Uprażyć 1 łyżeczkę sezamu na suchej
patelni. Do miski włożyć ostudzone płatki, siekane zioła, oliwę,
uprażony sezam, sól, pieprz, 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego,
aglio e peperoncino. Całość wymieszać i uformować ok 10 kotlecików.
Obtoczyć w sezamie i smażyć je na rozgrzanym oleju.
Podawać na bułce lub krążku pieczywa z
samopszy, posmarowanej majonezem i ketchupem własnej roboty z rukolą,
suszonym pomidorem i świeżym ogórkiem. Smakuje fantastycznie!
Składniki :
0 komentarze :
Prześlij komentarz