środa, 16 lipca 2014

Płatki owsiane zalać wodą i gotować przez ok 12 minut, po czym je ostudzić. Zerwać w tym czasie zioła: tymianek, szałwię, cząber (uwielbiam go, bo jest ostry), szczypiorek i zielone liście czosnku – są niesamowite. Uprażyć 1 łyżeczkę sezamu na suchej patelni. Do miski włożyć ostudzone płatki, siekane zioła, oliwę, uprażony sezam, sól, pieprz, 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego, aglio e peperoncino. Całość wymieszać i uformować ok 10 kotlecików. Obtoczyć w sezamie i smażyć je na rozgrzanym oleju.
Et voila!
Et voila!
Podawać na bułce lub krążku pieczywa z samopszy, posmarowanej majonezem i ketchupem własnej roboty z rukolą, suszonym pomidorem i świeżym ogórkiem. Smakuje fantastycznie!
Składniki :


    • 100 gr ( filiżanka) płatków owsianych,
    • półtorej filiżanki wody,
      Świeże zioła
      Świeże zioła
    • świeże zioła: 2 gałązki tymianku, cząber 1 gałązka, 3 liście szałwi, 3-4 gałązki szczypiorku i 2 listki czosnku (świeże zioła po usmażeniu kotlecików dają smak podobny do skwarek),
    • 1 łyżeczka sezamu plus sezam do obtoczenia,
    • 2 łyżki oliwy z oliwek,
    • olej do smażenia ( jeśli pieczemy na blasze w piekarniku jest niepotrzebny),
    • 2 czubate łyżeczki świeżo zmielonego siemienia lnianego,
    • przyprawa aglio e peperoncino albo ostra papryka suszona,
    • bułki lub 12 krążków z ulubionego pieczywa,
    • 12 suszonych pomidorów w oleju,
    • 1 świeży ogórek,
    • kilka listków rukoli lub innej sałaty,
    • kilka łyżek ketchupu i majonezu własnej roboty.


0 komentarze :

Prześlij komentarz