Lipiec w pełni, gorące dni i kwitnąca cukinia w ogrodzie. Zerwałam kwiaty i postanowiłam, jak co roku upiec je w głębokim tłuszczu. Wiem, wiem, że to nie jest najzdrowsza potrawa na ziemi, ale muszę znowu jej posmakować. Jeśli macie w ogrodzie kwitnącą cukinię i dynię to szybko zerwijcie jej męskie kwiaty ( one nie zaowocują) i usmażcie. Lato jest zbyt krótkie, by się długo zastanawiać.
A więc do dzieła!
Składniki na 3 porcje:
kilkanaście dojrzałych kwiatów cukinii
250 ml gazowanej wody
150 g mąki pszennej
pół łyżeczki soli
rzepakowy olej do smażenia ( ok pół szklanki)
Sposób przygotowania:
Zerwane kwiaty dokładnie oczyścić i opłukać. Zmiksować wodę z mąką i solą. Rozgrzać patelnię i wlać na nią oliwę. Zanurzać w zmiksowanym cieście oczyszczone i osuszone na ręczniku papierowym kwity cukinii, po czym wkładać je na rozgrzany olej i piec ok 2 minut z każdej strony.
Wyjmować na ręcznik papierowy w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu, a następnie serwować z sałatką lub smażoną zieleniną ( w moim przypadku z cavolo nero ale może być szpinak). Jeść natychmiast po usmażeniu. Pychota!
A więc do dzieła!
Składniki na 3 porcje:
kilkanaście dojrzałych kwiatów cukinii
250 ml gazowanej wody
150 g mąki pszennej
pół łyżeczki soli
rzepakowy olej do smażenia ( ok pół szklanki)
Sposób przygotowania:
Zerwane kwiaty dokładnie oczyścić i opłukać. Zmiksować wodę z mąką i solą. Rozgrzać patelnię i wlać na nią oliwę. Zanurzać w zmiksowanym cieście oczyszczone i osuszone na ręczniku papierowym kwity cukinii, po czym wkładać je na rozgrzany olej i piec ok 2 minut z każdej strony.
Wyjmować na ręcznik papierowy w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu, a następnie serwować z sałatką lub smażoną zieleniną ( w moim przypadku z cavolo nero ale może być szpinak). Jeść natychmiast po usmażeniu. Pychota!
0 komentarze :
Prześlij komentarz