sobota, 14 lutego 2015

Moje zauroczenie kokosem trwa. Trudno mi obyć się bez niego nawet jeden dzień. Łączę go nie tylko z sałatą i warzywami, ale również z miodem, orzechami i owocami. Piję mleko, jogurt i serwatkę kokosową a dzisiaj zrobiłam cukierki typu Rafaello. Zależało mi na tym, aby były surowe i jak najmniej przetworzone. Efekt był adekwatny do oczekiwania; pyszne, delikatne, aromatyczne i zdrowe (a może nawet trochę kuszące swoim wyglądem). Są dobre jako uzupełnienie diety, lub jako podstawowy posiłek np w podróży.


Składniki na około 12 sztuk:

  • wiórki kokosowe 200 g
  • 1 łyżka miodu akacjowego lub innego (najlepiej płynnego)
  • 12 migdałów
Sposób przygotowania:

Migdały zalać ciepłą wodą i po 10 minutach obrać ze skórki. Wsypać do miseczki dwie łyżki wiórków, a pozostałe wrzucić do blendera (typu Thermomix, lub innego o dużych obrotach) i miksować, aż do uzyskania kremu. Dodać miód i ponownie  miksować.
Wyjąć krem z kielicha miksującego i formować kulki, wkładając do środka każdej po jednym migdałku. Na koniec, obtoczyć kulki w odłożonych wcześniej wiórkach. Nasze Rafaello są gotowe do jedzenia. Ich przydatność do spożycia to kilka dni.

Tagged: ,

0 komentarze :

Prześlij komentarz