Lato jest tak barwne, że aż prosi się o przygotowanie potraw i napojów równie kolorowych jak kwiaty na łące. Nie tylko smaki ale i kolory niech będą inspiracją do zabawy w kuchni. Spróbujcie przygotować kolorową herbatkę pełną świeżych owoców a nie oprze im się żadne dziecko i dorosły.
Oprócz składników potrzebne nam będzie duże szklane naczynie i lód.
Przepis:
Składniki na 4-5 litrów napoju
Herbatę, dziką różę, miętę i melisę wkładamy do dzbanka lub garnka i zalewamy wrzątkiem. Pozostawiamy kilka minut, aby się zaparzyła dobrze.
Do dużego naczynia szklanego wkładamy pokrojone na kawałki pomarańcze (mogą być ze skórką lub bez), cytryny, nektarynki, truskawki oraz w całości jagody i maliny.
Przelewamy przez sito herbatę i łączymy z dużą ilością lodu. Gdy herbata jest ciepła dodajemy do niej miód i dobrze mieszamy a następnie wlewamy ją do naczynia z owocami. Całość uzupełniamy dużą ilością kostek lodu. Podajemy w szerokich szklankach wraz z łyżeczką do owoców.
Oprócz składników potrzebne nam będzie duże szklane naczynie i lód.
Przepis:
Składniki na 4-5 litrów napoju
- 2 litry wrzącej wody
- 2 łyżki herbatki owocowej
- 2 łyżki dzikiej róży suszonej ( zmniejsza pocenie się - dobra podczas upałów)
- 2 łyżki zielonej herbaty
- 4 gałązki świeżej mięty
- 4 gałązki melisy
- 1/2 szkl jagód
- 1/2 szkl malin
- 2 pomarańcze
- 2 cytryny
- 4 nektarynki
- 8 tryskawek
- 5 łyżek miodu akacjowego ( jest dobry w upały, bo po nim się nie pocimy)
Herbatę, dziką różę, miętę i melisę wkładamy do dzbanka lub garnka i zalewamy wrzątkiem. Pozostawiamy kilka minut, aby się zaparzyła dobrze.
Do dużego naczynia szklanego wkładamy pokrojone na kawałki pomarańcze (mogą być ze skórką lub bez), cytryny, nektarynki, truskawki oraz w całości jagody i maliny.
Przelewamy przez sito herbatę i łączymy z dużą ilością lodu. Gdy herbata jest ciepła dodajemy do niej miód i dobrze mieszamy a następnie wlewamy ją do naczynia z owocami. Całość uzupełniamy dużą ilością kostek lodu. Podajemy w szerokich szklankach wraz z łyżeczką do owoców.
0 komentarze :
Prześlij komentarz