środa, 28 kwietnia 2010

Wątroba jest  skarbnicą witamin z grupy B, dlatego staram się zjadać chociaż 400 g wątroby tygodniowo. Jeśli będziemy ją smażyć krótko, to nie będzie ona twarda, jeśli dodamy do niej pyszną cebulkę, to poprawimy jej walory smakowe. Krojenie jej na małe kawałki sprawia, że łatwiej ją zjeść, jeśli jej nie lubimy. Gdy usmażyłam wątróbkę z cebulką z Calabrii to mój syn, który nigdy nie lubił jej jeść oznajmił, że tak dobrej wątróbki nigdy nie jadł - rozumiem, że jak nie kupię świetnej cebuli, to on nie zje wątróbki :)
Sądzę, że sposób przygotowania, oraz to z jakiej hodowli pochodzi zwierzę, z którego mamy wątrobę decyduje o ty, czy chętnie ją zjemy czy nie. Mam to szczęście, że kury, które kupuję są eko i smakują znakomicie. Zachęcam was do penetracji własnego regionu i znalezienie rolnika, który zadba o właściwe żywienie zwierzęcia, które wy kupicie.





Składniki
  • wątróbka z dwóch dużych kurczaków
  • ok szklanki drobno krojonego mięsa z rosołu ze skórą, 2 żołądki, 2 serca
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • gałązka rozmarynu
  • 2 gałązki tymianku
  • 2 gałązki majeranku
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej drobnej
  • 1/2 łyżeczki oleju z nasion papryczki ostrej
  •  odrobina przyprawy ostrej papryczki
  • 1 łyżeczka gęsiego smalcu


Kurę gotujemy na bardzo wolnym ogniu, pod koniec dodajemy warzywa (marchew, seler, korzeń pietruszki, por). Ugotowane mięso posiekać nożem, a następnie wrzucić do blendera i zmiksować. Wątróbkę piec na rozgrzanej patelni , na łyżeczce smalcu gęsiego przez 3 minuty.  W tym czasie posiekać cebulę i czosnek. Połączyć z wątróbką i piec jeszcze przez 3 minuty, mieszając raz po raz- dłużej nie, gdyż zrobi się twarda- i dodać przyprawy zmiażdżone wcześniej w moździerzu : rozmaryn, tymianek, majeranek.
Wątróbkę dodać do zmiksowanego mięsa i rozdrabniać około 5 minut. Dodać sól, pieprz i ostrą papryczkę, oraz olej z papryczki. Pasztet włożyć do pojemnika i schłodzić w lodówce.
Podawać z chlebem lub z warzywami. Smacznego!




0 komentarze :

Prześlij komentarz