Lato w pełni, ogrody i stragany są pełne warzyw, owoców i sałaty. To najcudniejszy czas na przyrządzanie zdrowych, obfitujących w witaminy szybkościowych sałatek. Uwielbiam rano w piżamie iść do ogrodu i wracać z koszem pełnym witamin. Później robię filiżaneczkę espresso i wymyślam co przygotuję na śniadanie oraz na kolację.
Dzisiaj do sałatki dodałam również owoce i plasterki wędzonej piersi z kurczaka. Całość polałam sosem bazyliowym. Pyszne i zdrowe!
Przepis:
Składniki na 2 osoby:
- 1 pomidor bawole serce
- 1 cebulka
- pół sałaty
- 2 liście kapusty czarnej ( może być zwykła, pekińska lub włoska)
- 4 liście buraka (boćwina surowa)
- kawałek arbuza (wielkość kostki masła)
- ok 20 kulek winogrona zielonego lub fioletowego
- 1 mały świeży ogórek
- 1 avocado
- garść poziomek
- 12 liści bazylii
- 2 kwiaty cukinii lub dyni
- 4 plastry wędzonej piersi kurczaka
- 3 łyżki dobrej oliwy (najlepiej Santini)
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Opłukane liście i warzywa pokroić, dodać połowę avocado, winogrona przekroić na pół i usunąć pestki.
Przygotować sos: zmiksować 4 liście bazylii, liść sałaty, 3 łyżki oliwy, sól i pieprz.
Plastry wędzonego kurczaka grilować przez 3 minuty na rozgrzanej suchej patelni.
Sałatkę delikatnie wymieszać, polać połową sosu, położyć na to po 2 plastry grilowanej piersi i polać resztą sosu. Jeść natychmiast, dopóki mięso jest ciepłe.
0 komentarze :
Prześlij komentarz